Aanschaf en beginsoorten
Aanschaf

Leuk dat je erover zit te denken om een Afrikaanse reuzenslak als huisdier te gaan willen houden. 

We begrijpen dat je veel vragen hebt, en het is erg goed dat je van te voren eerst zoveel mogelijk leert over het houden van deze geweldige beestjes. Wat je moet begrijpen is dat je een slak niet kunt vergelijken met een hond of een kat of zelfs een hamster. Je kan er niet mee spelen of hem uitlaten.

Het is uit onderzoek gebleken dat slakken erg rustgevend werken en het verzorgen en houden van een slak als huisdier kan dan ook een positieve invloed hebben op vele waaronder kinderen met ADD, ADHD of een vorm van autisme. En niet alleen voor kinderen, uiteraard geldt ditzelfde voor volwassenen. Je ziet dit dier dan ook steeds vaker in lesruimtes op scholen.

Verder zijn slakken vaak echte clowntjes, ze kruipen over elkaar heen en hangen op hun kop te eten. Je zal zien dat je er soms uren naar zou willen kijken hoe ze bezig zijn. Je kan je slak ook hanteren maar dit kan je niet uren achter elkaar doen of iedere dag. Dit is namelijk niet goed voor je slak als huisdier. Hanteer je de slak dan moet je eerst je handen goed wassen met lauwwarm water zodat er zo min mogelijk zout op je handen zit.


Benodigdheden

Voor je het nieuwe huisdiertje aanschaft wil je alles al in huis hebben zodat je het meteen een goed thuis kan bieden.

Hier een klein lijstje van benodigdheden die je zeker nodig gaat hebben:

  • Een bak waar je het slakje in wilt gaan houden.
  • Bodembedekker.
  • Een warmtematje of warmtekabel.
  • Sepia.
  • Voedsel.
  • Een plantenspuit.


Afbeelding: Rustgevende slakken. Dit zijn twee achatina reticulata, een wildkleur en een albino.
Waar moet ik opletten bij het kopen van een slak?

Je wilt uiteraard dat als je eenmaal zo ver bent en je een slak gaat kopen, dat je nieuwe huisdier gezond is en een lang leven voor zich heeft. Het beste kan je een slak uitkiezen die niet de kleinste van het legsel is, een mooi gevormde schelp heeft en zich actief gedraagt. 

Je kan slakken te koop vinden op internet of op reptielenbeurzen. Kijk echter uit met slakken in een winkel en op een marktplaats te kopen. Vaak weten deze niet de juiste informatie te geven of weten ze de achtergrond of zelfs maar de juiste soort niet van hun slakken, laat staan dat ze hun slakken selecteren. Het gebeurt erg vaak dat ze alles van het legsel verkopen inclusief de slechte slakjes. Vraag dus altijd verder voor je een slak aanschaft.

Ideale beginnerssoorten

Als je net wilt starten met deze leuke diertjes is het van belang dat je niet meteen met de moeilijke soorten begint. Je wilt natuurlijk dat je van je nieuwe huisdier lang kunt genieten. Er zijn veel verschillen soorten en dan is het lastig kiezen. Daarom hier een aantal ideale soorten om mee te beginnen en waarom.


De archachatina soorten ghana en ovum en suturalis zijn goede beginnersslakken. Deze soorten vragen echter wel om een hogere temperatuur en luchtvochtigheid dan de achatina soorten. Maar leggen in tegenstelling tot de achatina's minder eieren per keer. De ghana zal ongeveer 10 cm worden en de ovum rond de 15 cm, maar groter komt ook voor. Ze zijn beide nieuwsgierig van aard en komen in vele kleuren voor.

* note: Onder de ghana soort vallen diverse ondersoorten namelijk Purpurea, Degneri, Puylaerti, Ventricosa, en de Rhodostoma.


Achatina soorten als de reticulata, de mozambique. Hier zijn de meningen over verdeeld of dit nou wel of geen goede beginnerssoort is. Persoonlijk vind ik het geen moeilijke soort om te houden. Ze leggen echter erg veel eitjes per keer en daar moet je zeker rekening mee houden. Qua warmte en luchtvochtigheid zitten ze lager dan de archachatina soorten. Waarom ik deze soort toch als een aanrader voor een beginnersslak noem is dat ze zeer nieuwsgierig zijn en erg actief. Deze soort kan je ook overdag uit hun huis zien. Wat het dus ook leuk maakt als bijvoorbeeld een slak voor kinderen. Je zal echter wel door de grote hoeveelheid eitjes regelmatig moeten controleren in de bak.

Zie hiervoor ook het stuk over voortplanting.

Zoals ik al eerder aangaf bestaan er vele soorten die onder de agaat- of reuzenslakken vallen.

Iedere soort heeft zijn eigen behoeftes in warmte en luchtvochtigheid.

Ik heb een handig overzichtelijk lijstje gemaakt (klik hier om te bekijken) waarop verschillende soorten staan en welke waardes deze nodig hebben.