Slakken uit de tuin
Waarom een tuinslak als huisdier

Veel mensen kiezen ervoor om nog niet direct een afrikaanse landslak aan te schaffen, maar om eerst eens een paar slakjes te gaan houden die ze vinden in de tuin.

De voordelen van het houden van deze slakjes zijn dat als je ze beu raakt je ze gewoon weer buiten uit kan zetten, en dat ze niet veel ruimte nodig hebben.


De soorten

Er bestaan behoorlijk veel verschillende soorten huisjes-slakken die in onze tuinen voorkomen. De soorten die je het makkelijkst kan vinden zijn:


  • De gewone tuinslak, Cepaea nemoralis.
  • De witgerande tuinslak, Cepaea hortensis.
  • De segrijnslak, Helix aspersa.

Ook komen in sommige gebieden de wijngaardslak Helix pomatia voor, maar deze zijn bij wet verboden om uit het wild te halen.


Naast deze soorten komen er nog vele andere soorten voor in onze tuinen en omgeving.

Wil je weten welke soorten er zoal zijn die hier leven, kijk dan eens op:

determineren.nederlandsesoorten.nl

Het houden van deze slakken

Het houden van deze slakken is vrij makkelijk. Ze hebben geen groot verblijf nodig en eten ook niet heel veel. Daarbij kun je ze op huiskamertemperatuur houden en is dus een warmtematje niet nodig.

In bijvoorbeeld een bakje van 20x20x15 cm kan je al een leuk groepje tuinslakken houden.


Als bodem kan je biologische cocopeat gebruiken, maar ook is grond uit de tuin een mogelijkheid. Kijk hierbij wel uit dat er geen mieren meekomen. Mieren zijn erg territoriaal en zullen je slakken aanvallen.

Je kan deze bakjes leuk en makkelijk inrichten met een plastic potje, wat takjes en wat plantjes uit je tuin. Er is echter wel een kans dat deze opgegeten worden.


Zet het bakje op een plek die geen zonlicht krijgt. Deze slakjes kan je hetzelfde voeren als de afrikaanse reuzenslakken (zie hiervoor de voedsellijst bij de downloadbare bestanden).

De voortplanting en eitjes

Bij het houden van ook deze soort slakken, gaat het een keer voorkomen dat je eitjes of kleintjes gaat vinden.

Net zoals bij alle slakken die in gevangenschap gehouden worden, is het nu aan de houder ervan de taak om deze uit te sorteren op de sterkste.

Dit houd in dat je de kleinere slakjes en de slakjes die geen mooi gevormde schelp hebben eruit haalt.

Wil je geen jonge slakjes zelf houden, dan is het makkelijke aan het houden van tuinslakjes, dat je ze gewoon weer uit kan zetten in je tuin.


Deze soorten hebben wat ze noemen een love dart, dit is het geslachtsorgaan van de slak dat zich bevindt in de nek.

Het komt wel eens voor dat deze tijdens de daad loslaat. Dit is echter niet erg, de slak kan deze weer terug aan laten groeien.



Afbeelding: Het paringsritueel.