Een slak kan goed worden gehouden in een terrarium of curverbak. Beide hebben hun voor- en nadelen en het is maar net wat jij zelf handig vind om ze in te houden.
De voordelen van een terrarium zijn:
De nadelen van een terrarium zijn:
De voordelen van een curverbak zijn:
De nadelen van een curver zijn:
LET OP !
Zet je bak nooit in fel zonlicht. Slakken zijn schemerdieren dus zoek een plek uit waar de zon niet bij komt.
Door de zon word het veel te snel warm in het verblijf waardoor je diertjes kunnen overlijden.
Nu je een idee hebt waar je een slak in kan huisvesten is de maat van het verblijf aan de beurt.
Je wilt dat een verblijf niet hoger is dan 50 centimeter. Hoger kan gevaarlijk zijn mocht de slak eens van boven af naar beneden vallen.
Hoe hoger de bak hoe meer bodembedekker erin zal moeten om dit te compenseren.
Voor de verdere maten kijk je naar hoe groot de slak is die erin zal komen. Neem 3 keer de grootte van de slak, om de lengte van het verblijf te bepalen. En neem 2 keer de grootte van de slak, om de breedte van het verblijf te bepalen.
Heb je meerdere slakken tel deze dan bij elkaar op zodat je het juiste formaat krijgt voor het verblijf.
De meeste Afrikaanse landslakken hebben extra verwarming nodig nu ze hier in Nederland bij ons leven. Het verschilt per ondersoort van de slak welke warmte en luchtvochtigheid ze nodig hebben.
Om ze warmte te geven kan je kiezen tussen warmtematten of een warmtekabel, deze dien je aan de bovenzijde, achterzijde of een zijkant van je bak te bevestigen.
Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken kan je deze combineren met een thermostaat en tijdschakelaar, zodat je niet iedere keer handmatig alles aan moet zetten.
Slakken houden van een vochtige omgeving, kijk maar eens buiten nadat het heeft geregend. Je zal dan ook de slakken die hier voorkomen opeens tevoorschijn zien komen, dit zelfde geld voor afrikaanse landslakken. Om je slakken verblijf vochtig te houden is het voldoende om regelmatig alles vochtig te maken met een plantenspuit. (Kijk wel even naar de luchtvochtigheid die specifiek bij jou soort slak hoort.)
Om een hogere luchtvochtigheid te bereiken die sommige soorten nodig hebben kan je mos in de bak leggen, deze houd het vocht goed vast. Ook is het mogelijk om een plastic schaaltje met een laagje water erin in de bak te zetten. Let wel op dat het niet te diep mag zijn anders kan je slak mogelijk verdrinken een centimeter of 2 zou al voldoende moeten zijn. Je zal zien dat je slak het soms ook fijn vind om hierin te gaan "badderen".
Zoals eerder vermeld houd een slak ervan om vochtig te zitten. Het is dan ook erg beperkt wat je als bodembedekker in je bak kan gebruiken.
Wij raden aan om hiervoor biologishe kokosgrond / cocopeat te gebruiken, er mogen geen toegevoegde meststoffen inzitten, hier kunnen je slakken namelijk niet tegen.
Ook kunnen er verschillende mossen gebruikt worden om de bak aan te kleden en om de vochtigheid goed vast te houden.
Het geldt wel dat je niet zomaar mos of aarde van buiten kan gebruiken. Hier kunnen namelijk gifstoffen of ongewenste beestjes in zitten die je niet in je bak wilt hebben en die schadelijk kunnen zijn voor je slakken.
Je kan uiteraard niet zomaar van alles in je slakkenverblijf zetten, waar je op moet letten is dat je er niks hards in zet, je slak kan zijn huis hier erg aan beschadigen.
Zorg ook dat alles zorgvuldig is afgespoeld voor je het in de bak plaatst.
Geschikte objecten zijn:
Om je bak schoner te houden kan je bij je slakken kleine opruimers in hun verblijf zetten. Deze zorgen ervoor dat je de bak minder zal moeten verschonen en dat is dus ideaal als je je dieren in een terrarium gaat huisvesten. Je kan dan beestjes zoals pissenbedden, regenwormen en springstaartjes in je bak toevoegen.
Let wel op dat je deze niet zomaar vanuit je tuin in je bak zet, deze kunnen namelijk ziekten en parasieten bij zich dragen.