Hulp bij problemen en twijfels
Winterslaap

Het is belangrijk om te weten dat een slak ook slaapt. Naast gewoon slapen kan een slak ook in winterslaap gaan, dan sluit de slak zijn huisje af met een dun hard laagje (een epifragma genoemd). Vooral wildvang slakken zullen deze winterslaap houden, maar ook bij nakweek komt dit voor. Als je slak in winterslaap gaat terwijl het geen winter is, dan zal er waarschijnlijk iets mis zijn met je temperatuur of de luchtvochtigheid in je bak. Zodra deze weer goed is zal je zien dat de slak vanzelf weer wakker word.

Maak je slak niet wakker als je ziet dat er een epifragma op zit, en pak deze ook niet al te veel op. Als je de slak te vaak wakker maakt uit een winterslaap kan deze komen te overlijden.

Witte kleine beestjes bij mijn slak

Je krijgt ze er gratis bij, springstaartjes, kleine witte stipjes die in je bak rondkruipen. 

Het zijn erg nuttige beestjes die geen kwaad kunnen en die je bak helpen opruimen. Maar soms worden het er wel heel erg veel, je kan dan twee dingen doen. Je bak schoonmaken, iets wat in een curverbak makkelijker gaat dan in een terrarium. Of je kan roofmijt (dutchies) in je bak loslaten. De roofmijt zal dan de springstaartjes opeten, het voordeel van roofmijt is dat als er niet genoeg voedsel meer is ze elkaar opeten tot er nog maar één overblijft die dan ook sterft. Je kan ook niet voorkomen dat je deze kleine beestjes krijgt.

Kleine wormpjes

Iets wat veel voorkomt in vochtige omgevingen zijn kleine wormpjes. Ze kunnen doorzichtig of wit van kleur zijn en zijn ongeveer 1 à 2 cm lang.

Uit onderzoek is gebleken dat het hier om borstelwormpjes gaat, deze zijn verwant aan de regenwormen en ze zijn onschadelijk.



Afbeelding: Wormpjes.
Kan mijn slak alleen of met anderen?

Een slak houd van het gezelschap van soortgenoten. Je zal altijd zien dat als je meerdere slakken hebt ze elkaar opzoeken in je bak en ze samen op een hoopje dicht bij elkaar liggen.

We raden het dan ook niet aan om maar één enkele slak te houden.

Je slak kan dus goed met andere soortgenoten, maar je kan niet zomaar iedere soort bij elkaar zetten. Er bestaan veel soorten en veel zullen andere behoeften hebben. Wil je een andere soort bij je slak kijk dan goed naar wat de temperatuur en de luchtvochtigheid is. Deze moeten overeen komen, anders kunnen de soorten niet bij elkaar. Let ook wel op dat sommige soorten kunnen kruisen met elkaar ondanks dat ze niet hetzelfde zijn, dit worden dan hybride slakken. Deze kan je het beste niet laten uitkomen maar vernietigen ter behoud van zuivere en sterke soorten.

Help, mijn slak is gevallen

Het kan wel eens een keer gebeuren dat je een slak laat vallen, of dat hij in de bak valt en beschadigd raakt.

Het ligt aan de ernst van de breuk of er echt iets aan de hand is. Zolang je geen ingewanden ziet kan een slak behoorlijk veel overleven. Je ziet vaak dat de slak een stuk van de punt afbreekt en tot aan de 2de ring zou dit geen probleem moeten zijn. Of dat er een stuk van de groeirand afbreekt. Deze rand is zachter als de rest van de schelp maar groeit ook weer netjes aan. De punt zal echter niet terug aangroeien als deze breekt.

Als de breuk in het midden van de schelp zit en je ziet geen organen kan je slak deze zelf helen. Zet je slak hiervoor tijdelijk in een lagere bak met alleen zachte materialen zodat hij zich zelf niet nog meer kan beschadigen. Zorg er ook voor dat er geen rommel in kan komen door bijvoorbeeld je slak op alleen mos te zetten.

Zie je organen zitten door de breuk dan zal je slak het helaas niet gaan redden en het beste wat je dan kan doen is deze uit zijn lijden verlossen.

Hoe weet ik of mijn slak is overleden?

Vroeg of laat gebeurt het een keer dat een slak komt te overlijden, maar hoe weet je nu zeker of je slak dood is?

Let op één of meerdere van deze tekenen:

  • Een dode slak ruikt!  Ik zou de geur omschrijven als visachtig.
  • Als je de opening naar beneden houd drupt er vocht uit.
  • Je slak is ver teruggetrokken.
  • Je slak hangt / bungelt uit zijn huisje.
  • Het slakkenlichaam voelt hard aan.
  • Je slak reageert niet op aanraking.

Weet je het niet honderd procent zeker of je slak is overleden leg hem dan even apart en wacht dan tot je de slak ruikt.

Je kan hierna als je het zeker weet de slak buiten leggen zodat de natuur zijn werk kan doen en de schelp kan leegmaken. (Dit duurt echter wel een paar maanden tot de schelp geheel leeg is.) Wil je hier niet op wachten dan kan je ook proberen het lichaam eruit te trekken. Weet wel dat dit een erg vies en geurend werkje is.